matematykaszkolna.pl
Przekroje - zadanko bulbazaur: rysunekOstrosłup prawidłowy trójkątny o długości krawędzi "a" i kącie nachylenia krawędzi bocznej do podstawy o mierze β, przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem α do podstawy. Oblicz pole przekroju. (kontury przekroju na rysunku zaznaczyłem kolorem różowym) Wyskość h łatwo obliczyć, z trójkąta równobocznego. Natomiast jest nam potrzebna wyskość x. I właśnie nie wiem jak ją wyciągnąć. Narysowałem trójkąt pomocniczy (szkic trójkąta obok bryły) Pozdrawiam.
1 lut 20:27
bulbazaur:
 a3 
h=

2 
1 lut 20:30
flare: rysuneky = a2 ja sam nie wiem ale liczyłbym wysokośc raczej tak, skoro mówisz, że h już masz
1 lut 21:06
flare: czyli x = (2p{32)2 − ((a2)2 x = 2a24 itd, tak mi sie wydaje : D
1 lut 21:09
bulbazaur: Niestety nie jest określone w treści że przekrój przechodzi przez środek krawędzi ściany bocznej i nie możemy tak tego raczej zapisać :<
1 lut 21:11
flare: a bo mi sie pomerdalo ze to h to jest to rozowe h bo na rysunku moim nie ma sciany bocznej no to inaczej a ten y to byl moj y zeby jakos zapisac na rysunku 2 a xD
1 lut 21:15
flare: znaczy a2
1 lut 21:16
bulbazaur: Faktycznie, trochę kolory źle zestawiłem na rysunku...
1 lut 21:19
flare: z rysunku wynika ze γ na pewno jest rowne 90 stopni skoro to wysokosc to musi byc prostopadla (moze wspolnymi silami sie uda jakos : D )
1 lut 21:30