Rozłóz wyrażenia na czynniki
Nie Uk: 1)a4+a3+1\4a2
2)a2-4a+4-b2
2 lut 19:17
Nie Uk: Może ktoś luknie i ogarnie co:(
2 lut 20:03
gumiś:
1/ tak? a4 +a3 + 1/4a2
czy (a4 +a3 +1)/ 4a2
czy a4 + (a3 +1)/4a2 widzisz że różnie mozna zapisać ?
więc napisz jak ma być bo nie wiem a to ważne!
2 lut 20:06
Nie Uk: 1) a4 + a3 + 1\4 * a2 niewiem jak mam to jeszcze inaczej zapisac...to jest
jedna czwarta nic wieciej.
2 lut 20:08
gumiś:
2/ (a2 -4a +4) - b2 = ( a - 2) 2 - b2=
= (a - 2 - b)(a -2 +b) =(a - b-2) ( a+b-2)
2 lut 20:10
gumiś: Ok! teraz wiem!

Ale duchem jeszcze nie jestem

1/ a
2( a
2 +a +1/4) = a
2 ( a +1/2)
2 = a
2 (a+1/2)(a+1/2)
2 lut 20:12
Nie Uk: a czy wyrazenie (a+1/2)2 da sie rozlozyc na (a+1/2)(a+1/2)
2 lut 20:14