Robin:
Przekątne prostokąta przecinają sie pod kątem 60, a jego pole jest równe 3cm2. Oblicz objętość walca powstałego w wynikuobrotu tego prostokąta wokół krótszego boku.
18 mar 19:58
Jakub: Narysuj prostokąt i jego dwie przekątne. Przekątne przecinają się pod kątem 60o więc
utworzą dwa trójkąty równoboczne. Jak oznaczysz krótszy bok jako x, to przekątna będzie
miała 2x.
Teraz z Pitagorasa liczysz dłuższy bok y
x2+y2=(2x)2
y2=4x2-x2
y=√3x
Pole prostokąta:
x*y = x*√3x= 3cm2
x2=3/√3
x2=√3
x=4√3cm
No dalej to już prosto
18 mar 20:05
Robin: Nie stety nie wiem co dalej z tymi pierwiastkami
V = π(2* 4√3)2 * 4√3 ?/
18 mar 23:12
Jakub: Czyli jak uprościć wynik, jak rozumiem?
V = π * 4 * 4√9 * 4√3 = π * 4 * 4√27 =44√27π
18 mar 23:59
Traper: Pozwól że dołączę do tematu, jak z
x2=√3
wyszło
x=4√3 cm
nie rozumiem, proszę o pomoc !
28 mar 21:05