równania wielomianowe proszę o rozwiązanie zadania są to równannia wielomianowe
Patryk: a) x3−3x2−4x+12=0
b) 2x3+3=x2+6x
c) x3+5x2=3x+15
d)4x4+9x3=x+9
e) 1−x3=x2−x
f) x4−8x=8−x3
1 lut 20:21
kachamacha: czy przykład d) jest dobrze napisany?
1 lut 20:24
Patryk: d) x4+9x3=x+9
1 lut 20:25
kachamacha: o
1 lut 20:25
kachamacha: wszystkie są metodą grupowania
1 lut 20:26
kachamacha: a)
x2(x−3)−4(x−3)=0
(x−3)(x2−4)=0
(x−3)(x−2)(x+2)=0
x=3 x=2 x=−2
1 lut 20:27
Eta:
d) x4+9x3−x−9=0
x3( x+9)−(x+9)=0
(x+9)(x3−1)=0
x= −9 v x= 1
1 lut 20:28
Patryk: weź mi napisz resztę przykładów bo nie mam głowy dziś do tego
1 lut 20:35
Dziaku: c.)
x3+5x2=3x+15
x3 + 5x2 − 3x − 15 = 0
x2(x+5) − 3(x+5) =0
(x2 −3)(x+5)
x= − √3 v x = √3 v x = −5
1 lut 20:46
Dziaku: f.)
x4−8x=8−x3
x4 + x3 − 8x − 8 =0
x3(x+1) − 8(x+1)
(x3 − 8)(x+1)
x= 2 v x= −1
1 lut 20:49
Nerw: a) x3−3x2−4x+12=0
x2(x−3)−4(x−3)=0
(x2−4)(x−3)=0
(x−2)(x+2)(x−3)=0
x=2 x=−2 x=3
b) 2x3+3=x2+6x
2x3−x2−6x+3=0
x2(2−x)−3(2−x)=0
(x2−3)(2−x)=0
(x−√3)(x+√3)(2−x)=0
x=√3 x=−√3 x=−2
c) x3+5x2=3x+15
x3+5x2−3x−15=0
x2(x+5)−3(x+5)=0
(x2−3)(x+5)=0
(x+√3)(x−√3)(x+5)=0
x=−√3 x=√3 x=−5
1 lut 20:52
kachamacha: b)
2x3−x2−6x+3=0
x2(2x−1)−3(2x−1)=0
(x2−3)(2x−1)=0
(x−√3)(x+√3)(2x−1)=0
x=√3 x=−√3 x=12
1 lut 20:54
kachamacha: e)
−x3−x2+x+1=0
−x2(x+1)+(x+1)=0
(x+1)(1−x2)=0
(x+1)(1−x)(1+x)=0
x=−1 x=1
1 lut 20:56
kachamacha:
Nerw w b) są błędy
1 lut 20:58
JJ: x3/x−2
10 lut 09:41
aga: 2x+3x−2
10 lut 10:35
aga: czy wie ktos jak to się robi z góry dzięki Aga
10 lut 10:35
moni: (x−2) (x2+2x−3)
24 mar 11:33
Nieznanaxp: 3x=63 rozwiążcie i wytłumaczcie o co w tym chodzi
9 mar 18:17
zarty:
10 mar 09:50
Mariusz:
Równanie czwartego stopnia możesz rozwiązać
rozkładając je na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
Możesz skorzystać z wzorów skróconego mnożenia i wyróżnika trójmianu kwadratowego
albo z współczynników nieoznaczonych
1.
Mamy równanie
a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0 : a
4
| | a3 | | a2 | | a1 | | a0 | |
x4+ |
| x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| =0 |
| | a4 | | a4 | | a4 | | a4 | |
| | a3 | | a2 | | a1 | | a0 | |
(x4+ |
| x3)−(− |
| x2− |
| x− |
| )=0 |
| | a4 | | a4 | | a4 | | a4 | |
Wielomian w lewym nawiasie dopełniamy do kwadratu zgodnie z wzorami skróconego mnożenia
| | a3 | | a32 | |
(x4+2 |
| x3+ |
| x2) |
| | 2a4 | | 4a42 | |
| | a32−4a4a2 | | a1 | | a0 | |
−(( |
| )x2− |
| x− |
| )=0 |
| | 4a42 | | a4 | | a4 | |
| | a32−4a4a2 | | a1 | | a0 | |
−(( |
| )x2− |
| x− |
| )=0 |
| | 4a42 | | a4 | | a4 | |
Wielomian w prawym nawiasie jest trójmianem kwadratowym i będzie kwadratem zupełnym
gdy jego wyróżnik będzie równy zera
Gdy teraz zaczniesz liczyć wyróżnik może okazać się że będzie on różny od zera
więc musisz go uzależnić od nowej zmiennej
Nową zmienną wprowadzasz tak aby wielomian w prawym nawiasie nadal był kwadratem zupełnym
(znowu korzystasz z wzorów skróconego mnożenia)
| | a3 | | a1 | | y2 | | a0 | |
+( |
| y− |
| )x+ |
| − |
| )=0 |
| | 2a4 | | a4 | | 4 | | a4 | |
Δ=0
| | 4a0 | | a32−4a4a2 | |
(y2− |
| )(y+ |
| )− |
| | a4 | | 4a42 | |
Otrzymujemy równanie trzeciego stopnia po rozwiązaniu którego
wielomian czwartego stopnia przyjmuje postać różnicy kwadratów
2.
Mamy równanie
a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0 : a
4
| | a3 | | a2 | | a1 | | a0 | |
x4+ |
| x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| =0 |
| | a4 | | a4 | | a4 | | a4 | |
| | a3 | |
Stosujesz podstawienie x=y− |
| |
| | 4a4 | |
i otrzymujesz równanie postaci
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0=0
Aby uniknąć dzielenia przez zero proponuję rozważyć dwa przypadki
1. b
1=0
Rozwiązujemy równanie dwukwadratowe a jeżeli potrzebny jest nam
tylko rozkład na czynniki kwadratowe to zespolone pierwiastki łączymy w pary sprzężone
(y
2)
2+b
2(y
2)+b
0=0
t=y
2
t
2+b
2t+b
0=0
2. b
1≠0
Korzystamy z metody współczynników nieoznaczonych aby znaleźć
rozkład wielomianu czwartego stopnia na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
(y
2−py+q)(y
2+py+r)=y
4+b
2y
2+b
1y+b
0
Po porównaniu wielomianów dostaniemy układ równań którego rozwiązanie będzie wymagało
rozwiązania równania trzeciego stopnia
Równanie trzeciego stopnia
a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
prowadzi do równania
y
3=py+q
Niech y=u+v
y
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3=3uv(u+v)+u
3+v
3
y
3=3uvy+u
3+v
3
y
3=py+q
y
3=3uvy+u
3+v
3
Po porównaniu współczynników otrzymujemy
3uv=p
u
3+v
3=q
u
3+v
3=q
u
3+v
3=q
Ten układ równań to wzory Vieta trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Po znalezieniu pary (u,v) spełniającej układ równań
u
3+v
3=q
pozostałe pary możesz znaleźć korzystając z zespolonych pierwiastków trzeciego stopnia z
jedynki
Mając jeden pierwiastek równania trzeciego stopnia pozostałe pierwiastki możesz także
znaleźć dzieląc ten wielomian przez dwumian x−x
1
gdzie x
1 to znaleziony pierwiastek
11 mar 11:20