opis
ghoost: Dobry wieczor

Ja mam takie pytanko z zakresu funkcji. Jezeli ustalam dziedzine funkcji:
f(x)=
√3x+9
to 3x+9≥0
Na jakiej podstawie ustalamy znak wieksze badz rowne? I kiedy sie zmienia znak na przeciwny?
Z gory dzieki. Prosze o wyjasnienie
1 lut 20:21
kachamacha: pierwiastek kwadratowy istniej z liczby ≥0 stąd taki znak
1 lut 20:22
kachamacha: a zmianiasz na przeciwną nierówność jeżeli mnożysz dzielisz obustronnie nierówność przez
liczbe ujemną
1 lut 20:22
ghoost: czyli jezeli nie było by to pod pierwiastkiem... czyli np. f(x)=4x+12
to 4x+12>0 tak?
1 lut 20:26
ghoost: czyli jezeli nie było by to pod pierwiastkiem... czyli np. f(x)=4x+12
to 4x+12>0 tak?
1 lut 20:27
durczok: ta.
1 lut 21:54