planimetria
i need help : hej mam nadzieje ze na tym forum sa osoby ktore potrafia dobrze tłumaczyc [ przynajmniej lepiej
od mojego nauczyciela ]
chodzi o takie zadanie :
na obszycie zielonej serwetki zuzyto x dm koronki, na obszycie czerwonej serwetki zuzyto (x+3)
dm koronki . o ile dm promien kola w kształcie ktorego jest czerwona serwetka jet wiekszy od
promienia kola w kształcie ktorego jest zielona serwerka. podaj wynik za π≈3
mam nadzieje ze ktos mi w tym pomoze bo nie jestem za dobry z matmy
1 lut 20:15
AC:
Napisz wzory na obwód koła!
1 lut 20:21
tu : 2πr = obw
πr2 = koło
1 lut 20:22
i need help : i co dalej
1 lut 20:23
AC:
| | 3 | |
2πR − 2πr = 3 ⇒ 2π(R − r) =3 ⇒ R − r = |
| |
| | 2π | |
1 lut 20:24
i need help : wow
1 lut 20:25
AC:
czego nie rozumiesz?
1 lut 20:26
i need help : poczekaj zaraz cos moze mi sie uda wyliczyc
1 lut 20:27
i need help : sprawdzisz mi
1 lut 20:28
AC:
OK!
1 lut 20:28
i need help : czyli za R = (x+3) a za r=x
| | 1 | | 6 | | 7 | |
2x= |
| + |
| = |
| =312 / : 2
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x = no i tu juz nie wiem .... mogłbyś mi z tym pomóc
1 lut 20:32
Konrad: skad wzieliscie 2π(R − r) =3

?
1 lut 20:35
i need help : A.C tak wyprowadził
to po co jest wzor na koło
1 lut 20:36
i need help : x=7
1 lut 20:36
AC:
x + 3 dm zużyto na obszycie wiekszej serwetki to jest obwód a nie promień R to masz źle.
x + 3 = 2πR
analogicznie dla mniejszej
x = 2πr
1 lut 20:36
i need help : czyli
(x+3) = 2πR
1 lut 20:37
AC:
odejmij stronami te równania!
1 lut 20:37
i need help : no ale jak dalej z tym pojechac
1 lut 20:38
Konrad: 2πr = x
2πR=x+3
2πr = 2πR−3
2πr+3=2πR
2*3*r+3=2*3*R
6r+3=6R
r+0.5=R
R−r = 1/2 dm
1 lut 20:38
i need help : nie wiem ...
1 lut 20:38
i need help : no i teraz wszystko gra

ok dzięki
1 lut 20:40
UU: skad sie wzielo r+0.5=R jak to podzieliliscie ?
1 lut 20:43
UU: ok juz wiem ...
1 lut 20:52