2^x ≥ 0
problem: 2x ≥ 0 to oznacza że x należy do R ?
1 lut 20:09
ICSP: to oznacza że rozwiązaniem tej nierówności jest zbiór liczb rzeczywistych.
1 lut 20:10
problem: a jeżeli jest
2x≥−2
to wtedy x = ?
1 lut 20:18
Konrad: tak samo
1 lut 20:18
problem: to jak rozwiązać
2
x=−2
x ∊ zbioru pustego
1 lut 20:20
Bogdan:
Można zaostrzyć nierówność: 2x > 0 dla każdej wartości x∊R
1 lut 20:21
Bogdan:
2x = −2, x∊∅
1 lut 20:21
AC:
Tak należy do zbioru pustego.
1 lut 20:22
ICSP: Rysujesz wykres funkcji 2x . Rysujesz prostą y = −2. I sprawdzasz czy wykres jest nad tą
prosta.
Lub inaczej
2x + 2 ≥ 0 . Skoro 2x jest większe od 0 to jeżeli podniesiemy ten wykres o dwie jednostki w
górę również będzie to większe od 0.
1 lut 20:22