Pole powierzchni bocznej ostrosłupa
Marcin: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego dziesięciokątnego wynosi 40 pierwiastek
3 cm 2. Krawędź podstawy ma długość 2 cm. Oblicz długość krawędzi bocznej tego
ostrosłupa.
2 lut 19:13
Bogdan:
Wobec tego pole powierzchni jednej ściany bocznej jest równe 4√3.
Ściana boczna jest trójkątem równoramiennym, którego podstawa a = 2,
pole P = 4√3, wysokość h = ?, bok b = ?
Obliczamy h:
P = ah/2 więc 4√3 = 2h/2 stąd h = 4√3.
Obliczamy b z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie prostokątnym
zawierającym przyprostokątne: a/2 = 1 i h = 4√3 oraz przeciwprostokątną b.
b = √(4√32 + 12 = √48 + 1 = 7.
Odp.Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7 cm.
3 lut 01:31
dgfg: 10 PΔ
2 mar 16:24