Całka
Spike:
| | 5x+2 | | | | 5 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| * |
| | x2+2x+10 | | x2+2x+10 | | 2 | |
| | 2x+2 | | 1 | | 5 | |
(∫ |
| +3∫ |
| )= |
| lnIx2+2x+10I+... |
| | x2+2x+10 | | x2+2x+10 | | 2 | |
I tutaj mam pytanie, bo zauważyłem poniższy wzór i czy można robić tak, że
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=lnIf(x)I* |
| , więc podstawiając do niego mam |
| | f(x) | | f'(x) | |
| | 1 | |
...+3lnIx2+2x+10I* |
| +C |
| | 2x+2 | |
Można tak zapisać?
W wyniku mam odnośnie tamtej części
Może ktoś pomóc? Tylko proszę o wypowiadanie się kogoś, kto wie na pewno, a nie "zdaje się", bo
ten sposób ułatwiałby znacznie pracę, a muszę być pewien czy da się tak zrobić.
1 lut 20:08
Spike: .
1 lut 20:28
Spike: .
1 lut 20:34
Godzio:
| | −3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = −∫ |
| = − |
| ∫ |
| |
| | x2 + 2x + 10 | | (x + 1)2 + 9 | | 3 | | | |
| | 1 | | x + 1 | |
−∫ |
| dt= −arctgt + C = −arctg |
| + C |
| | t2 + 1 | | 3 | |
1 lut 20:35
Spike:
Wiem skąd wziął się arctg i jak go obliczyć, ale chciałem się dowiedzieć, czy ten motyw z
ln(f(x)) można stosować bo skraca to obliczenia.
1 lut 20:45
Spike: .
1 lut 21:25
Spike: .
1 lut 21:48
Trivial:
Oblicz pochodną wyrażenia z prawej i będziesz znał odpowiedź.
| | ln|f(x)| | | | 1 | |
| *f'(x)*f'(x) − ln|f(x)|*f''(x) | | f(x) | |
| |
( |
| )' = |
| = |
| | f'(x) | | [f'(x)]2 | |
| | 1 | | ln|f(x)|*f''(x) | |
= |
| − |
| . |
| | f(x) | | [f'(x)]2 | |
Wzór będzie działał tylko wtedy, gdy druga pochodna naszego wyrażenia w mianowniku będzie równa
0 (a pierwsza będzie niezerowa).
2 lut 10:29