Zadnia
Godzio: Eta Bogdan !
Miałbym do was prośbę, dało by radę żebyście napisali mi parę takich typowych zadanek
konkursowych, ale nie aż znowu jakiś mega trudnych
1 lut 20:05
Eta:
Pomyślę....... (bo narazie to jestem trochę chora, grypsko mnie zmogło
Bogdan jest
mistrzem !
więc zapewne zaserwuje..... odpowiednie dla Ciebie zadanka
1 lut 20:11
Godzio:
W takim razie życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia
1 lut 20:12
Konrad: jaki poziom?
1 lut 20:15
Godzio: Liceum
1 lut 20:20
1 lut 20:25
Godzio:
To już widziałem tylko tam większość to są raczej rzeźnicze

a ja potrzebowałbym poćwiczyć do
takiego wewnątrz szkolnego
1 lut 20:27
Konrad: maturki sobie porób. ja ci moge wyslac tylko takie jak kolega wyzej wkleil i podobne (też do
liceum chodze

)
1 lut 20:36
b.: niektóre zadania z I serii, szczególnie pierwsze 4 (to tak na zachętę) są trochę mniej
rzeźnicze

−− ale ogólnie trzeba dużo rozwiązywać po prostu −− na początku trochę pomyśleć
samemu (powiedzmy 0.5 h), i jak nie ma się pomysłu −− zobaczyć rozwiązanie. Z czasem coraz
częściej będziesz miał pomysły i coraz rzadziej będziesz musiał zaglądać do rozwiązań... Żeby
takie ćwiczenia przyniosły efekt, myślę że muszą trwać co najmniej kilka miesięcy
(systematycznie!) −− jeśli ten konkurs masz np. za tydzień, to jest bardzo mała szansa, że
trafisz na coś podobnego do tego, co już ćwiczyłeś. Np. jeśli przygotowujesz się do OM w
następnym roku szkolnym, dobrze zacząć rozwiązywanie zadań już teraz.
1 lut 20:38
b.: P.S. Nie wiem co to za konkurs będzie, ale robienie 'maturek', jak sugeruje kolega wyżej,
niewiele Ci moim zdaniem da... (no chyba że to jakieś maturki z lat 70

)
1 lut 20:39
Godzio:
Konkurs jeszcze nie wiem kiedy dokładnie, ale się zbliża

Spróbuję porobić trochę z tej I
serii mam nadzieję że coś się uda
1 lut 20:43
Bogdan:
Zadanka treningowe na początek.
1) Rozwiązać układ równań: xy = yx i x2 = y3
2) Wykazać, że dla dowolnego kąta ostrego α zachodzi:
a) sinα + cosα ≤ √2
b) tgα + ctgα ≥ 2
3) Czy dla pewnego kąta ostrego α liczby sinα i cosα mogą być jednocześnie wymierne.
4) Czy z odcinków o długościach: 22010, 22011, 22012 można zbudować trójkąt?
5) Wyznaczyć pole trapezu o kątach ostrych 30o i 60o wiedząc, że różnica kwadratów
długości jego przekątnych jest równa 20.
1 lut 20:51
Godzio: Dzięki

To na początek:
2)
| | √2 | | √2 | | π | |
a) sinα + cosα = √2( |
| sinα + |
| cosα) = √2sin(α + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | sin2α + cos2α | | 1 | | 1 | |
b) tgα + ctgα = |
| = |
| = 2 * |
| |
| | sinαcosα | | sinαcosα | | sin2α | |
| | 1 | | 1 | |
0 ≤ sin2α ≤ 1 ⇒ |
| ≥ 1 ⇒ 2 * |
| ≥ 2 |
| | sin2α | | sin2α | |
4) Aby można było utworzyć trójkąt musi być spełniona nierówność:
2
2010 + 2
2011 > 2
2012
3 * 2
2010 > 2
2012
3 > 4 ⇒ sprzeczność więc nie można utworzyć trójkąta
1 lut 21:07
bart: skad sie wzielo 3*2
2010 ?
1 lut 21:10
Grześ: wyłączył 2
2010 i wykonał w pamięci sobie (hoho

) 1+2=3
1 lut 21:11
Konrad: 22010+2{2011)=2{2010)*(1+2)
1 lut 21:12
Konrad: 22010+22011=22010*(1+2)
1 lut 21:12
bart: no dobra, spokojnie

Grypa mnie bierze i nie wszystko kojarze
1 lut 21:15
Godzio: 1)
Żeby zadanie miało rozwiązanie to y,x > 0
x
y = y
x
| | 2 | |
x2 = y3 /3√ ⇒ y = x2/3 ⇒ xx2/3 = x2/3x ⇒ x2/3 = |
| x ⇒ |
| | 3 | |
| | 2 | | 27 | | 3 | |
x−1/3 = |
| ⇒ x = |
| ⇒ y = |
| |
| | 3 | | 8 | | 2 | |
Nie mam pojęcia jak dojść do oczywistego rozwiązania jakim jest x = 1, y = 1 hmmm
1 lut 21:32
Grześ: wg mnie przy opuszczaniu potęgi i porównywaniu wykładników możnaby jakiś komentarz dać, że dla
x=1 jest spełniona równość.
Potem rozpatrzyć x≠1 i wtedy porównać wykładniki. Chyba to by było okeeej
1 lut 21:36
Godzio:
Ano w sumie, bo f. wykładnicza nie jest określona dla 1 bo to po prostu funkcja stała by była
1 lut 21:39
1 lut 21:41
Godzio:
| | y | | √3 | |
ctg60o = |
| ⇒ y = |
| h |
| | h | | 3 | |
e
2 − f
2 = 20
f
2 + h
2 = (x + a)
2
e
2 + h
2 = (y + a)
2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2 | | 4 | |
f2 − e2 = (x + a − y − a)(x + a + y + a) ⇒ 20 = |
| √3h( |
| √3h + 2a) /:4 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 15 − 2h2 | |
5 = |
| h(2h + √3a) ⇒ |
| = a |
| | 3 | | √3h | |
| | 15 − 2h2 | | 4 | | 15 − 2h2 | |
a + b = |
| + |
| √3h + |
| = |
| | √3h | | 3 | | √3h | |
| | 30√3 − 4√3h2 | | 4√3h2 | | 30√3 | | 10√3 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 3h | | 3h | | 3h | | h | |
| | a + b | | 5√3 | |
P = |
| * h = |
| * h = 5√3 |
| | 2 | | h | |
1 lut 21:42
Godzio:
1 lut 21:42
Grześ: hoho.... właśnie zobaczę jak ty to zrobiłeś

1 lut 21:42
Godzio:
Dobra to teraz 3 trzeba ruszyć
1 lut 21:43
1 lut 21:48
Godzio:
3) Teraz czekam na potwierdzenie, moim zdaniem wystarczyło by napisać że jest nieskończenie
wiele takich kątów dla których sinα i cosα są wymierne bo wystarczy wziąć dowolny trójkąt
prostokątny o całkowitych długościach boków i wyznaczyć sinus i cosinus dowolnego kąta ostrego
1 lut 21:49
Godzio:
Coś mi się ubzdurało na początku

nie pytaj
1 lut 21:49
Grześ: hehe... rozumiem

A może
Godzio zajrzysz do mojego zadania

Ciągle głowę się jakiego można użyć tutaj przekształcenia
1 lut 21:52
Bogdan:
Zadania 1, 2, 3 i 4 zrobione. Jeszcze zadanie 5. Zadanie 5 proszę rozwiązać prostszą
metodą.
Uzasadnienie dla zadania trzeciego jest wystarczające.
Ciąg dalszy treningu.
6) a) Czy liczba 11111111 jest pierwsza?
b) Czy liczba 7777777 jest kwadratem liczby naturalnej?
7) Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że liczby 5
n − 2 i 5
n + 2 są pierwsze.
| | α + β | | tgα + tgβ | |
8) Wykazać, że jeżeli 0 < α < β < π2, to: tg |
| < |
| . |
| | 2 | | 2 | |
9) Wykazać, że jeżeli a, b, c > 1, to: log
a c + log
b c ≥ 4log
ab c.
10) Czy z każdego rosnącego ciągu liczb naturalnych można wybrać ciąg geometryczny?
Pomijam w zadaniach polecenie, że wszystkie odpowiedzi należy uzasadnić, bo to się
rozumie samo przez się.
1 lut 21:56
Godzio:
6. a) Nie ponieważ liczba dzieli się przez 11, wynika to z jej cechy podzielności:
1 − 1 + 1 − 1 + 1 − 1 + 1 − 1 = 0, 0 dzieli się przez 11
b) 7777777 = 7 * 1111111 1111111 = 7k (musi być tej postaci aby był to kwadrat liczby
naturalnej) ⇒ z cechy podzielności przez 7:
1111 − 111 = 1000 ≠ 7p więc liczba nie jest kwadratem liczby naturalnej
1 lut 22:02
AC:
Rozwiązaniem, równania
xy = yx
jest zawsze para (x; x) gdzie x > 0
np. x=3 i y=3
33 = 33
1 lut 22:13
Grześ: taaa, ale tam jest układ równań.
Poza tym to nie jest do konca jednoznaczne.. spójrz na jedną parę rozwiązań, któa nie należy do
Twojej wskazanej, czyli:
1 lut 22:15
Karol: ja wiem ze to nie ten temat ale chciałbym tu obecnym podziękować za pomoc − zdałem majce w
zerówce
1 lut 22:24
b.: Inne rozwiązanie 6b: kwadrat liczby naturalnej nie może się kończyć siódemką (albo nieco
ogólniej, nie może dawać przy dzieleniu przez 5 reszty 2).
Na tą samą modłę: dla jakich n, liczba 99..9 (n cyfr, każda to dziewiątka) jest kwadratem
l.całkowitej?
1 lut 23:04
Kejt: wybacz, że Ci się do tematu wtrącam.. ale masz błąd w jednym zadaniu

(tym co mi dałeś)
1 lut 23:11
Godzio:
Wiem

, pisałem że w kilku są błędy ale nie chciało mi się już poprawiać bo było już po
skanowaniu także w 2−4 zadaniach jest błąd
1 lut 23:13
Kejt: 2−4? ja znalazłam w 15..
1 lut 23:15
Godzio: w 15 zadaniach były błędy

?
1 lut 23:16
Kejt: mi chodziło o numer zadania

chyba się nie zrozumieliśmy
1 lut 23:18
Godzio:
Ale mnie przestraszyłaś

, Teraz patrzę to tak w 15 jest błąd w 11 także co do innych nie wiem
bo nie pamiętam
1 lut 23:20
Kejt: wybacz.

nie kontaktuję już chyba. na 11 nawet nie patrzyłam.. no nic. dobranoc
1 lut 23:21
Godzio:
Ano dobranoc

ja się jeszcze będę męczyć z tym 5 muszę znaleźć jakiś prosty sposób
1 lut 23:24
Kejt: które 5?
1 lut 23:26
Godzio:
To co jest tam wyżej 20:51, zrobiłem je niby ale trzeba prostszym sposobem
1 lut 23:31
Bogdan:
i to znacznie
Godzio prostszym sposobem
1 lut 23:35
Godzio:
Muszę chwilkę odpocząć bo zaraz mi mózg wyparuje

za 20 min ruszam dalej
1 lut 23:44
Bogdan:
Będąc w klasie przedmaturalnej też walczyłem z tym zadaniem. Jego autorem jest jeden
z moich nauczycieli. Ocena za to zadanie zależała od sposobu jego rozwiązania.
Im prostsze rozwiązanie, tym wyższa ocena. Tym razem nie udzielę żadnych wskazówek
i pozostawiam Tobie oraz wszystkim chętnym przyjemność w szukaniu tego najprostszego
rozwiązania
1 lut 23:57
Konrad: korzystajac z kątów, oznaczam prawą krawędź jako 2b.
wówczas y=b x=3b
f
2−e
2=20
(3b+a)
2+3b
2 = f
2
(b+a)
2+3b
2=e
2 − wstawiamy wyżej
12b
2+6bc+c
2 − (b
2+2bc+c
2+3b
2)=20
8b
2+4bc=20
2b
2+c=5
| | 5−2b2 | |
c= |
| − wstawiamy do pola
|
| | b | |
| | | | 5−2b2 | | 5−2b2 | | [ |
| + |
| +4b]*b√3 | | | b | | b | |
| | | |
P= |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
ja bym tak zrobił
2 lut 00:12
Konrad: cholercia, oczywiscie zamiast każdego "c" powinno być "a"
2 lut 00:24
Bogdan:
Konrad − jest prostsze rozwiązanie
2 lut 00:27
Godzio:

To chyba prostszy znalazłem
| | h | | 2√3 | |
tg30 = |
| => h = |
| a |
| | 2a | | 3 | |
| | h | | 1 | |
tg60 = |
| => h = 2√3b ⇒ b = |
| a |
| | 2b | | 3 | |
e
2 = h
2 + (4a)
2
f
2 = h
2 + (2a + 2b)
2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
20 = (2a − 2b)(6a + 2b)
5 = (a − b)(3a + b)
| | 2 | | 10 | | 9 | | 3 | |
5 = |
| a * |
| a ⇒ a2 = |
| ⇒ a = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 2 | |
| | 20 | |
2a + 2a + 2a + 2b = |
| a = 10 |
| | 3 | |
P = 5
√3
2 lut 00:40
Godzio:

9. Nie wiem czy tak można, ale najwyżej się poprawi
log
ac + log
bc ≥ 4log
abc
| | logabc | | logabc | |
P = |
| + |
| = |
| | logaba | | logabb | |
| | logabc(logabb + logaba) | |
= |
| = |
| | logabb * logaba | |
| logabc | |
| ≥ 4logabc ⇔ |
| logabb * logaba | |
log
abc
logb(ab) * loga(ab) ≥ log
abc
4 ⇔
(log
ba + 1)(log
ab + 1) ≥ 4 ⇔
| | 1 | |
( |
| + 1)(logab + 1) ≥ 4 ⇔ |
| | logba | |
| | 1 | |
1 + |
| + logab + 1 ≥ 4 ⇔ logba = t |
| | logba | |
t + t
3 ≥ 2t
2 ⇔
t
3 − t
2 − t
2 + t ≥ 0 ⇔
t
2(t − 1) − t(t − 1) ≥ 0 ⇔
(t − 1)
2 * t ≥ 0
log
ba < 0
log
ba < log
b1
a < 1 −− sprzeczne z założeniami
Więc nierówność jest spełniona zawsze
2 lut 01:20
Godzio:
10. Nie, przykładem takiego rosnącego ciągu z którego nie można wybrać ciągu geometrycznego
jest ciąg liczb pierwszych
2 lut 01:24
sssss: A sprobuj najprostszym sposobem rozwiazac takie :
W trapezie o podstawach 2 i 1 przekatne sa do siebie prostopadle. Oblicz sume kwadratow
przekatnych.
2 lut 09:05
sssss: Mozesz tez wziac udzial w konkursie na politechnice warszawskiej :
Www.sigma.mini.pw.edu.pl , tam sa ciekawe zadania.
2 lut 09:16
bart: | | 1 | |
logba= |
| tutaj cos pokreciles  |
| | logab | |
2 lut 10:28
Godzio:
| | 1 | |
Ale to tylko zapis reszta jest poprawna |
| , t = logab a dalej już tak jak tam jest |
| | logab | |
2 lut 14:31
bart: a masz t=logba
2 lut 15:30
Godzio:
uwierz mi, wszystko jest dobrze

wystarczy podmienić log
ba na log
ab bo z błędem przepisałem
i jest ok
2 lut 16:03
Eta:
Godzio 
czemu w tym zad. ......... zapomniałeś o "moich średnich"
2 lut 16:20
Godzio: Kolejne się udało
| | α + β | | tgα + tgβ | | π | |
tg |
| < |
| 0 < α < β < |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 − cos(α + β) | | sin(α + β) | |
| < |
| |
| sin(α + β) | | 2cosαcosβ | |
| 1 − cos(α + β) | | sin(α + β) | |
| < |
| ⇔ |
| sin(α + β) | | cos(α − β) + cos(α + β) | |
(1 − cos(α + β))(cos(α − β) + cos(α + β)) < sin
2(α + β) ⇔
cos(α − β) + cos(α + β) − cos(α + β)*cos(α − β) − cos
2(α + β) < sin
2(α + β) ⇔
cosαcosβ + sinαsinβ + cosαcosβ − sinαsinβ − cos
2αcos
2β + sin
2αsin
2β < 1 ⇔
2cosαcosβ − cos
2αcos
2β + (1 − cos
2α)(1 − cos
2β) < 1 ⇔
2cosαcosβ − cos
2αcos
2β + 1 − cos
2β − cos
2α + cos
2αcos
2β < 1 ⇔
2cosαcosβ + 1 − cos
2β − cos
2α < 1 ⇔
−(cos
2β − 2cosαcosβ + cos
2α) < 0
(cosβ − cosα)
2 > 0 cosβ − cosα = x < 0 ⇒ x
2 > 0
2 lut 18:43
Godzio:
Eta, właściwie jakim zadaniu ? z logarytmami ? niezbyt tam to widzę
2 lut 18:44
Bogdan:
Witaj
Godzio. Widzę, że z niektórymi zadaniami już kiedyś się zetknąłeś. Inne, mam
nadzieję, dostarczyły Ci trochę emocji.
Gratuluję pomysłowości i uporu

Twoje rozwiązanie zadania z trapezem jest rzeczywiście proste, ale jest jeszcze prostsze
rozwiązanie.
2 lut 18:52
Godzio:
Witaj
Bogdanie, szczerze powiedziawszy tylko z 2 zadaniami się zetknąłem

Skoro jest jeszcze prostszy to postaram się znaleźć jeszcze inne rozwiązanie
2 lut 18:54
Bogdan:
Przy rozwiązywaniu zadania najczęściej rozwiązujący próbuje dopasować do treści
zadania jakiś znany sobie schemat, szablon, wzór, sposób, algorytm. To jest taka
trochę bezmyślna metoda, czysto mechaniczna, nie ma w tym nic z twórczości.
Szablon, wzór, umiejętność rachowania i przekształcania wyrażeń to tylko narzędzia,
po które powinno się sięgać dopiero po obmyśleniu ścieżki prowadzącej do rozwiązania.
Czasami trzeba zapomnieć o wszystkich metodach, schematach i wzorach, spojrzeć
na zadanie bez obciążenia znaną sobie wiedzą i zabawić się w odkrywcę. Można przy
okazji tworzenia rozwiązania otrzymać zupełnie nie znany algorytm, wzór. Gwarantowana
przy takiej badawczej pracy satysfakcja i radość.
2 lut 19:14
Godzio:

Może w końcu to ten sposób będzie

f
2 = h
2 + (3a + b)
2
e
2 = h
2 + (b + a)
2
20 = (3a + b − b − a)(3a + b + b + a)
20 = 2a(4a + 2b)
| | 4a + 2b | |
P = |
| * a√3 = 5√3 |
| | 2 | |
2 lut 19:20
2 lut 19:27
Bogdan:
No Godzio − jestem pod wrażeniem ostatniego rozwiązania zadania z trapezem.
Jest super proste, ale można je rozwiązać jeszcze prościej. Zrezygnuj z różnych
zastosowanych dotąd przez Ciebie schematów, np. z odejmowania stronami e2 − f2.
2 lut 20:56
Godzio:
Dzisiaj chyba jeszcze nie wymyślę jak inaczej obliczyć to pole,
Bogdan mógłbyś pokazać jak zrobić to zadanie:
Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że liczby 5n − 2 i 5n + 2 są pierwsze.
Domyślam się że n = 1 ⇒ 5 − 2 = 3, 5 + 2 = 7 i pewnie tylko dla tego jedynego n jest to
spełnione ale jak uzasadnić że nie istnieje więcej takich n ?
2 lut 22:50
b.: wypisz sobie więcej takich par i zobacz, czy obie liczby są pierwsze − i dlaczego nie

może
coś zauważysz...
2 lut 22:59
Bogdan:
i zauważ, że liczby 5n − 2, 5n, 5n + 2 to trzy kolejne liczby nieparzyste, wśród nich
jest jedna podzielna przez 3, która?
2 lut 23:03
Godzio:
Wypisywałem sobie kilka tych liczb i rozbijałem, wyszło mi że 5n − 2 i 5n + 2 są na przemian
podzielne przez 3
dla n nieparzystego 5n − 2 dzieli się przez 3, dla n parzystego 5n + 2 dzieli się przez 3
więc więcej takich par nie istnieje
2 lut 23:12
Godzio:

Kolejny sposób
3 lut 11:16
Godzio:
e
2 = f
2 + (4b + 2a)
2 − 2f(4b + 2a)cosα
e
2 − f
2 = (4b + 2a)
2 − 2(4b + 2a)(a + b)
20 = (4b + 2a)(4b + 2a − 2a − 2b)
20 = (4b + 2a) * 2b
| | 4b + 2a | |
h = b√3 ⇒ 10√3 = (4b + 2a) * b√3 ⇒ 5√3 = |
| * b√3 |
| | 2 | |
3 lut 11:16