Geometria
Ela:

Wykaż, że odcinek MO = odcinkowi PO.
Oczywiście ten rysunek to okrąg ze średnicą

.
Zadanie z pierwszej technikum.
1 lut 19:05
Bogdan:

A tu są takie porządne narzędzia do rysowania. Co powiesz o odcinkach KT i RS ?
1 lut 19:09
Ela: Są takiej samej dlugości...
1 lut 19:10
Ela: Można też zauważyć kąty wierzchołkowe, no ale co dalej?
1 lut 19:16
Bogdan:

Czy trójkąty KOT i ROS są przystające? Odpowiedź na to pytanie ułatwi rozwiązanie
zadania.
1 lut 19:20
Bogdan:
Które jeszcze trójkąty są tu przystające?
1 lut 19:21
Ela: KOT i ROS są przystające z zasady bok−kąt−bok lub bok−bok−bok.
1 lut 20:07
Bogdan:
Czy przystające są także trójkąty TOM i ROS ?
1 lut 20:09
Ela: Hmmm − mają ten sam kąt α, bok r i nic poza tym jak dla mnie, więc nie są przystające...
1 lut 20:11
Bogdan:
Przepraszam, poprawiam pytanie. Czy przystające są także trójkąty TOM i POS?
1 lut 20:16
Konrad: bkb − r, kąt α i znowu r
1 lut 20:16
Ela: Ale my nie wiemy czy punkt P i punkt M leżą w takich samych odległościach od O, a to na pewno
nie ma wartości r... To właśnie należy udowodnić...
1 lut 20:40
Ela: ?
1 lut 20:52
Ela: Wiem, ze na rysunku to wszystko widac, ale jak uzasadnic to typowo matematycznie...?
1 lut 21:02
Bogdan:
Odcinki TM i PS są wysokościami trójkątów: KOT z podstawą KO i ROS z podstawą RO.
Skoro trójkąty KOT i ROS są przystające, to odcinki TM i PS są równej długości i każdy
z nich opada na swoją podstawę pod kątem prostym.
Miary kątów: OTM i OSP w trójkątach prostokątnych TOM i POS są równe sobie i wynoszą
90o − α.
Ostatecznie |TM| = |PS| i |OT| = |OS| = r i |∡OTM| = |∡OSP|, więc trójkąty TOM i POS
są przystające na podstawie cechy przystawania bkb. Stąd |MO| = |PO|.
1 lut 21:11
flare:

mi sie wydaje ze tu jest kat prosty w jednym i drugim, alfa jest w obu, wiec trzeci kat jest
taki sam, no i maja takie same boki r, wiec sa przystajace
1 lut 21:12