Wykaż że....POMOCy...TRYGONOMETRIa:(
Nie Uk: Dane jest wyrażenie sinα+sinαth2α,gdzie α∈(0,90)stopni
A) Wykaż że dla dowolnego kąta ostrego α dane wyrazenie rowna sie tgα/cosα
B) Oblicz wartość tego wyrazenia dla α=60 stopni
2 lut 19:10
Nie Uk: tam ma byc tg2 sorka.,
2 lut 19:12
piotr: sinα(1+tg2α)=sinα(1+sin2α/cos2α)=sinα(cos2α+sin2α)/cos2α=
sinα/cos2α=(sinα/cosα)/cosα=tgα/cosα
Czyli błąd w odpowiedzi A
tg60o/cos602=(√3)/(1/2)=2√3
2 lut 19:43
Nie Uk: tzn ze cos xle napisalem


czy rozwiazania nie ma?napisalem tak jak jest w tekscie.
mamy wyrazenie sinα+sinαtg
2α gdzie α∈(0,90)stopni.
A. dla dowolnego kata ostrego α dane wyrazenie rowna sie tgα/cosα

:(:(
2 lut 19:48
gumiś: Jes ok!

może Piotr pomyślał o wartościach sin i cos
że są <1
2 lut 19:55
Nie Uk: czyli to co Piotruś dla mnie zrobił jest dobrze ;>:}

?
2 lut 19:58
piotr: Jest to prawdą. Wszystko o.k. Z tym błędem to chodziło mi o th2α
2 lut 20:02
Nie Uk: DZIEKUJE bardzo

Pozdro
2 lut 20:03