Asymptoty funkcji
Monika: Jakie asymptoty ma funkcja
1 lut 18:58
Bogdan:
pionową i ukośną
1 lut 18:59
Monika: Sorki, że nie sprecyzowałam chodziło mi dokładniej o równanie asymptoty ukośnej jak ja wyliczyć
bo pionową i poziomą potrafię wyliczyć akurat w tym zadaniu nie ma poziomej ale chodzi mi o
wyliczenie ukośnej
1 lut 19:03
Monika: Ale namieszałam
1 lut 19:03
kachamacha: y=ax+b
x→∞
b=lim (f(x)−x)
x→∞
1 lut 19:05
Monika: czyli a=2, b=6 tak? dobrze wyliczyłam?
1 lut 19:09
Kasia: pionowa
lim=6 czyliy=6 jest asymtota pionowa lewostronna i y=−6 asymtota prawostronna tez pionowa
1 lut 19:09
kachamacha: tak
1 lut 19:09
jo: Odpisałam Ci w poprzednim poście...
1 lut 19:09
Monika: Czyli równanie prawo− i lewostronne ma postać y=2x+6?
1 lut 19:10
jo: A nie, to nie Tobie

ktoś też ten przykład podał...
1 lut 19:10
Monika: Hehe niezły zbieg okoliczności pewnie ktoś z mojej grupy dzięki za pomoc w zadaniu przyda się
1 lut 19:12