Granica funkcji
Czechower: Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł w rozwiązaniu, wydaje się to trochę infantylne:
x→6
Za pomoc z góry Bóg zapłać.
1 lut 18:52
kachamacha: de'Hospital
1 lut 18:52
Bogdan:
albo można usunąć niewymierność z mianownika
1 lut 18:55
Eta:
Usuń niewymierność z mianownika
1 lut 18:56
kachamacha: o
1 lut 18:56
zdesperowana_Kika: Według mnie będzie takie rozwiązanie:
| | x−6 | | 6−6 | | 6−6 | | 0 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =lim |
| =0 |
| | √x+3−3 | | √9−3 | | 3−3 | | 0 | |
x→6 x→6 x→6 x→6
1 lut 18:56
zdesperowana_Kika: Ale pewnie się mylę
1 lut 18:56
kachamacha: | (x−6)*(√x+3+3) | |
| =√x+3+3 przy x→6 dostajemy 6 |
| x+3−9 | |
1 lut 18:58
kachamacha: nie ma czegoś takiego jak 00
1 lut 18:58
Czechower:
Szybka, rzeczowa odpowiedź, oto mi właśnie chodziło

Został mi tylko jeden orzech do rozgryzienia, ale moje zęby są za słabe:
lim ([x] − 1)
x → 2
−
Za pomoc z góry dziękuję.
1 lut 19:03
zdesperowana_Kika: aj tam aj tam
1 lut 19:04