Obliczanie pola trójkąta
Pinezzka: Pole trójkąta o bokach długości 1 cm, 2 cm, √5 cm jest równe
odp. 1 cm2
Nie mogę otrzymać tego wyniku.
Czy mam to policzyć wysokość z pitagorasa.
Czy może ze wzoru na h=a√3/2
Niby zadanie jest proste, tylko nie mogę uzyskać w wyniku tego 1 cm2, mógłby ktoś mi pomóc?
1 lut 18:40
Kejt: | | 1*2 | |
P= |
| =1  |
| | 2 | |
1 lut 18:41
Bogdan:
Sprawdź najpierw, jaki to jest trójkąt, ostrokątny, prostokątny, czy rozwartokątny.
1 lut 18:42
Eta:
1 lut 18:45
Pinezzka: To jest całkowita treść zadania.
Kejt a co z √5
1 lut 18:49
Kejt: masz tutaj trójkąt prostokątny, w takim trójkącie jedna z przyprostokątnych przejmuje 'rolę'
wysokości. U Ciebie mamy trójkąt o przyprostokątnych 1 i 2. więc wystarczy podstawić do wzoru
na pole.
1 lut 18:52
Pinezzka: i tylko tyle?
Ja tu kombinuje z pitagorasem i wzorami, a to takie banalne

Dziękuje bardzo za pomoc
1 lut 18:57