Ostrosłup prawidłowy
Marcin: W osrosłupie prawidłowym pięciokątnym krawędź podstawy ma długość 2 dm, a krawędź boczna
ma 10 dm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
2 lut 19:04
korek:
Ten ostrosłup ma 5 ścian bocznych, każda z tych ścian jest trójkątem równoramiennym
o bokach długości 2, 10, 10.
Obliczamy pole trójkąta korzystając z wzoru Herona PΔ = √p(p - a)(p - b)(p - c)
gdzie p = (a + b + c) / 2
p = (2 + 10 + 10) / 2 = 11, p - 2 = 9, p - 10 = 1
PΔ = √11 * 9 * 1 * 1 = 3√11
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa PB = 5 * 3√11 = 15√11
2 lut 21:49