prosze o wytłumaczenie rozwiązania
5kita55: śmigłowiec leciał z lotniska A do lotniska B zgodnie z kierunkiem wiatru przez 3 godziny45
minut. droga powrotna pod wiatr trwała 4 godziny. szybkość wiatru w czasie przelotu była równa
10km/h. oblicz szybkośc własną śmigłowca oraz odległość miedzy lotniskami A i B.
1 lut 17:56
Eta:
V
s −−− prędkość własna śmigłowca , v
s >0
V
w = 10 km/h −−− predkość wiatru
s= |AB| −−− odległość między lotniskami. s>0
3h 45 min= 3
34h
lot z wiatrem: (v
s+v
w)*3
34= s
lot pod wiatr: ( v
s −v
w)*4= s
zatem : (v
s+10)*3
34= (v
s −10)*4
rozwiąż to równanie ......... podaj v
s ....... i s= |AB|= .....
1 lut 18:28