wielomiany
pomocy :(: wielomiany, pomocy

! 1) Dla jakich wartości parametru a pierwiastki x
1, x
2, x
3 równania
x
3 − 9x
2 + (a+5)x − 15 = 0 spełniają warunki x
2 = x
1 + r x
3 = x
2 + 2r ? wyznacz
rozwiązania tego równania.
2) Wiadomo, że x
1 , x
2 , x
3 są pierwiastkami równania x
3 − x
2 − 1 = 0 Ułóż równanie,
którego pierwiastkami są: y
1 = x
1 + x
2 y
2= x
1 + x
3 y
3 = x
2 + x
3
Bardzo potrzebuję pomocy w tych zadaniach. Może nie chodzi mi o całe rozwiązanie, ale chociaż
nakierowanie... Każda pomoc jest ważna!

z góry baaardzo dziękuję!