rozwiaż równanie wykładnicze
zaq: rozwiaż równanie wykładnicze
a)(0,5)x2*22(x+1)=4−3
1 lut 17:35
Justyna: 1/2x2 * 22x+2= 2−6
2−x2+2x+2= 2−6
porównuje wykładniki
−x2+2x+2=−6
−x2+2x+8=0
Δ=36
√Δ = 6
x1=4
x2=−2
1 lut 17:46
Eta:
a
m*a
n= a
m+n
(a
m)
n=a
m*n
0,5= 2
−1 , 4= 2
2
(2
−1)
x2*2
2(x+1) = (2
2)
−3
2
−x2+2x+2= 2
−6
−x
2+2x+2 = −6
rozwiąż to równanie......
1 lut 17:46
zaq: wielkie dzięki
1 lut 17:48
zaq: pomożecie jeszcze z tym −PROSZĘ
| | x+4 | | 2 | |
0,25 do potęgi{ |
| }= 8do potęgi{ |
| } |
| | 2x+1 | | x+2 | |
1 lut 17:51
Eta:
1
o założenia: 2x+1 ≠0 i x+2 ≠0 => x€ ...........
8= 2
3
3
o równanie przybiera postać
(2
−2)
x+42x+1= (2
3)
2x+2
podstawy takie same, porównujemy wykładniki
teraz dokończ.............. pamiętaj uwzględnić założenia
1 lut 18:17