matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a takie zadanko?
Antoszkie:
obliczyć z definicji pochodne w punkcie
1
f(x)=
w pkcie x0 = 2
X
1 lut 16:52
Godzio:
f(x) − f(2)
1
1
−
x
2
lim
x→2
= lim
x→2
=
x − 2
x − 2
2 − x
−(x − 2)
= lim
x→2
= lim
x→2
=
(x − 2) * 2x
(x − 2) * 2x
−1
1
= lim
x→2
→ −
2x
4
1 lut 16:56
Antoszkie:
a z tej samej bajki? f(x)= x
3
x0∊R
1 lut 17:06