matematykaszkolna.pl
:) M4ciek: rysunekWysokosc graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 12.Oblicz objetosc graniastoslupa jezeli jego przekatna tworzy ze sciana boczna kat o mierze 30o. α = 30o β = 60o Czy dobrze to narysowalem emotka
1 lut 16:34
Bogdan: Źle
1 lut 16:40
M4ciek: A moglbys mi Bogdanie powiedziec co narysowalem w takim razie jak jest to zle.Chodzi mi o slowny opis tego co narysowalem emotka
1 lut 16:50
Bogdan: rysunek Wyobraź sobie, że trzymasz w dłoni kamyk, otwierasz dłoń i kamyk spada na podłogę. Jaki kąt tworzy linia opadania kamyka z płaszczyzną podłogi?
1 lut 16:57
M4ciek: Kat α?
1 lut 16:58
Godzio: rysunek Ja bym obstawiał ten kąt
1 lut 17:00
Bogdan: Tak, jaką miarę ma kąt α na moim rysunku? To kąt prosty, a miejsce, na które spada kamyk nazywamy rzutem punktu.
1 lut 17:06
M4ciek: rysunekA juz rozumiem emotka Czyli to bedzie tak
1 lut 17:10
Bogdan: rysunek α = 30o Pokazuję rzut punktu P na lewą ścianę boczną graniastosłupa.
1 lut 17:12
Bogdan: Tak, teraz Twój rysunek M4ciek jest dobry.
1 lut 17:13
Bogdan: To może M4ciek poddasz się małemu sprawdzianowi, jesteś gotów? Sprawdzimy, czy zrozumiałeś lekcję.
1 lut 17:15
M4ciek: No dobrze z checia emotka
1 lut 17:18
Bogdan: Ok emotka. Wykonaj rysunek graniastosłupa prawidłowego trójkątnego i zaznacz na nim kąt między przekątną ściany bocznej i sąsiednią ścianą boczną.
1 lut 17:22
M4ciek: rysunek
1 lut 17:26
Bogdan: rysunek Dobrze emotka. Lekcja zaliczona. Drobna uwaga do ostatniego Twojego M4ciek rysunku. Bardziej elegancko wygląda na rysunku graniastosłup trójkątny z trójkątami skierowanymi nie do góry.
1 lut 17:34
M4ciek: Okey emotka , a tak wracajac do zadania to dalej mam klopot bo wydaje mi sie ,ze musze policzyc w pierwszej kolejnosci przekatna sciany bocznej(ramie Δ) , a nie wiem jak to zrobic poniewaz nie wiem jakie tam sa katy. Generalnie to musze miec krawedz podstawy lub przekatna podstawy zeby obliczyc V.
1 lut 17:45
Bogdan: Zaraz pokażę
1 lut 17:52
Bogdan: rysunek Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o katach ostrych 30o i 60o oraz z twierdzenia Pitagorasa. a2 + 122 = (a3)2 ⇒ a = ...
1 lut 17:57
M4ciek: Wszystko rozumiem emotka .Dziekuje za jak zawsze fachowa pomoc emotka
1 lut 18:05