:)
M4ciek:

Wysokosc graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 12.Oblicz objetosc graniastoslupa
jezeli jego przekatna tworzy ze sciana boczna kat o mierze 30
o.
α = 30
o
β = 60
o
Czy dobrze to narysowalem
1 lut 16:34
Bogdan:
Źle
1 lut 16:40
M4ciek: A moglbys mi
Bogdanie powiedziec co narysowalem w takim razie jak jest to zle.Chodzi mi o
slowny opis tego co narysowalem
1 lut 16:50
Bogdan:

Wyobraź sobie, że trzymasz w dłoni kamyk, otwierasz dłoń i kamyk spada na podłogę.
Jaki kąt tworzy linia opadania kamyka z płaszczyzną podłogi?
1 lut 16:57
M4ciek: Kat α?
1 lut 16:58
Godzio:

Ja bym obstawiał ten kąt
1 lut 17:00
Bogdan:
Tak, jaką miarę ma kąt α na moim rysunku? To kąt prosty, a miejsce, na które spada
kamyk nazywamy rzutem punktu.
1 lut 17:06
M4ciek:

A juz rozumiem

Czyli to bedzie tak
1 lut 17:10
Bogdan:

α = 30
o
Pokazuję rzut punktu P na lewą ścianę boczną graniastosłupa.
1 lut 17:12
Bogdan:
Tak, teraz Twój rysunek M4ciek jest dobry.
1 lut 17:13
Bogdan:
To może M4ciek poddasz się małemu sprawdzianowi, jesteś gotów? Sprawdzimy,
czy zrozumiałeś lekcję.
1 lut 17:15
M4ciek: No dobrze z checia
1 lut 17:18
Bogdan:
Ok

. Wykonaj rysunek graniastosłupa prawidłowego trójkątnego i zaznacz na nim
kąt między przekątną ściany bocznej i sąsiednią ścianą boczną.
1 lut 17:22
M4ciek:
1 lut 17:26
Bogdan:

Dobrze

. Lekcja zaliczona.
Drobna uwaga do ostatniego Twojego
M4ciek rysunku. Bardziej elegancko wygląda
na rysunku graniastosłup trójkątny z trójkątami skierowanymi nie do góry.
1 lut 17:34
M4ciek: Okey

, a tak wracajac do zadania to dalej mam klopot bo wydaje mi sie ,ze musze policzyc w
pierwszej kolejnosci przekatna sciany bocznej(ramie Δ) , a nie wiem jak to zrobic poniewaz nie
wiem jakie tam sa katy.
Generalnie to musze miec krawedz podstawy lub przekatna podstawy zeby obliczyc V.
1 lut 17:45
Bogdan:
Zaraz pokażę
1 lut 17:52
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o katach ostrych 30
o i 60
o
oraz z twierdzenia Pitagorasa.
a
2 + 12
2 = (a
√3)
2 ⇒ a = ...
1 lut 17:57
M4ciek: Wszystko rozumiem

.Dziekuje za jak zawsze fachowa pomoc
1 lut 18:05