matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
gonia:
lim (1−
2
2n−1
)
n
2
1 lut 16:34
Godzio:
Zdaje się że tak będzie wyglądać
(2n − 1)n
1
n
n
2
=
+
n =
( 2n − 1 + 1)
2
2
2
2
−2
−2
(1 −
)
n
2
= ((1 +
)
2n − 1
* (1 +
) )
n/2
→
2n − 1
2n − 1
2n − 1
1
(e
−2
* 1)
∞
= (
)
∞
→ 0
e
2
1 lut 16:45