trygonometria
Pinezzka: Wiedząc, że sinα=2/5 i α=(0o;90o) wyznacz cosα i tgα.
Nie za bardzo wiem jak to rozwiązać. Mógłby ktoś mi pomóc?
1 lut 16:27
kachamacha: zbuduj prostokątny Δ pomocniczy
1 lut 16:34
Pinezzka: A nie powinnam skorzystać z jakiegoś wzoru?
1 lut 16:38
kachamacha: z Δ będzie szybciej
1 lut 16:49
kachamacha:
1 lut 16:51
kachamacha: trzeci bok szukasz z twierdzenia Pitagorasa
22+x2=52
1 lut 16:52
kachamacha: x=√21
1 lut 16:52
1 lut 16:54
Pinezzka:
1 lut 16:54
Pinezzka: Aha, dziękuje już myślałam, że to trzeba obliczać z jedynki trygonometrycznej
1 lut 16:55
kachamacha: z jedynki też mozna ale dużo pracy
1 lut 16:57
utan: tutaj nie musisz z jedynki, możesz w ten sposób co podał(a): kachamacha
gdyby nie było tego α=(0
o;90
o), wtedy trzeba to klepnąć z jedynki trygonometrycznej, a potem
1 lut 18:01
Pinezzka: Dobrze, dziękuje.
1 lut 18:03