.
Pomocy!!: Proszę o pomoc!

Znajdź pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, w którym a
5 = 5 i a
8 = -1.
Zadanie 2
Znajdź iloraz i pierwszy wyraz ciągu geometrycznego, w którym a
4 - a
2 = 24 oraz
a
2 + a
3 = 6.
2 lut 18:50
kasiek: 1)
a1+4r=5
a1+7r=-1
rozwiąż taki układ równań
i wynik to:
a1=13 a r=-2
i już
3 lut 12:23
kasiek: 2)
a1q
3-a1q=24
a1q+a1q
2=6
rozwiązujemy układ
a1(q
3-q)=24
a1=24/(q
3-q)
i podstawaimy do drugiego równania
i otrzymujemy:
24q/(q(q
2-1))+24q
2/(q(q
2-1))=6 |*q
2-1 zał.: q≠1 i q≠-1
24+24q=6(q
2-1)
-6q
2+24q+30=0
rozwiązując otzrymamy:
q1=-1 sprzeczność z założeniem
q2=5 i to jest ok
wtedy a1=24/ 120
3 lut 12:39