calka wymierna
kati: Witam, dlaczego takiej calki wymiernej nie moge obliczyc przez rozkład pomozcie prosze.
1 lut 16:24
Bogdan:
Próbowałaś zastosować ułamki proste?
1 lut 16:28
kachamacha: rozłóż na czynniki mianownik
powinno wyjść w mianowniku (x−2)(x+1)
1 lut 16:29
kachamacha: właśnie

pozdrawiam Bodzio
1 lut 16:29
kati: wlasnie rozlozylam na czynniki no ale podobno nie mozna bo ja to zrobiłam tak:
pomóżcie co źle zrobiłam:(
| | 3x+4 | | A | | B | | 1 | | 10 | |
∫ |
| dx= |
| + |
| wyszło mi A=− |
| , B= |
| |
| | (x+1)(x−2) | | x+1 | | x−2 | | 3 | | 3 | |
i z tego mi wychodzą logartytmy naturalne:(
a w odpowiedziach jest ln i arctg, pomoże któś, proszę:(
1 lut 16:34
Bogdan:
Witaj
kacha 
, widzę, że wciągnęło Ciebie to forum. Miłego wieczorku życzę.
1 lut 16:36
kati: .
1 lut 16:45
kachamacha: bardzo bardzo bardzo
1 lut 16:49
Bogdan:
kati − weź swoją odpowiedź, wyznacz jej pochodną i porównaj z podaną tu funkcją
podcałkowa. Jeśli Twoja odpowiedź jest dobra, to oba wyrażenia: odpowiedź ze zbioru
i funkcja podcałkowa są identyczne.
1 lut 16:50