zmienna losowa X
malyna: zmienna losowa. jakby ktoś mógł mi wytłumaczyć jak obliczyć tego x... :
zmienna losowa X przyjmuje wartości z odpowiednimi prawdopodobieństwami:
xi: −2 −1 0 3
pi: 14 18 12 x
Znajdź prawdopodobieństwo, że zmienna losowa X przyjmuje wartości większe od 1
1 lut 16:21
malyna: ładnie proszę o pomoc
1 lut 16:24
malyna: hallooo
1 lut 17:12
malyna: αβπΔΩ∞≤≥⊂∫←⇒⇔∑≈≠
1 lut 18:27
malyna: wie ktos moze jak to zrobic?
5 lut 14:38
ICSP: suma prawdopodobieństw jest równa 1.
5 lut 14:42
malyna: tzn ? dlaczego?
5 lut 14:44
ICSP: Podstawowa definicja rozkładu prawdopodobieństwa.
5 lut 14:46
malyna: a moglbys mi ja napisac?
5 lut 14:55
ICSP: Już pisze.
5 lut 14:56
ICSP: Niech Ω = {ω1,ω2....ωn} będzie zbiorem wszystkich wyników(zdarzeń elementarnych) pewnego
doświadczenia losowego. Każdemu z wyników ωi gdzie i = 1,...n, przyporządkowujemy pewną
liczbą pi tak, aby spełniony był warunek:
p1 + p2 + ... + pn = 1
Liczbę pi nazywamy prawdopodobieństwem zdarzenia elementarnego oraz mówimy że na przestrzeni Ω
został określony rozkład prawdopodobieństwa
5 lut 15:00
malyna: a x nie powinien się równać 18 ?
5 lut 15:13
5 lut 15:22
malyna:
5 lut 15:34