AS: | | z | |
Z równania z = 2*x mamy x = |
| |
| | 2 | |
| | y − 1 | |
z równania y = 2*z + 1 mamy y = 2*2*x + 1 = 4*x + 1 => x = |
| |
| | 4 | |
Równanie w postaci kierunkowej
a w postaci parametrycznej
x = t , y = 1 + 4*t , z = 2*t
Równanie prostej szukanej tj prostopadłej do prostej danej i przechodzącej
przez punkt P(1,2,1)
| x − 1 | | y − 2 | | z − 1 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
Z warunku prostopadłości (a1*a2 + b1*b2 + c1*c2 = 0) mamy
1*a + 4*b + 2*c = 0
Dobieram a,b i c tak by warunek zaszedł nop. a = 2 , b = −1 , c = 1
Wtedy równanie prostej prostopadłej ma postać
| | x − 1 | | y − 2 | | z − 1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 2 | | −1 | | 1 | |
a w postaci parametrycznej
x = 1 + 2*t1 , y = 2 − t1 , z = 1 + t1
Porównuję x i y z obu równań
1 + 2*t1 = t
2 − t1 = 1 + 4*t Rozwiązaniem jest t = 1/3 , t1 = −1/3
x = 1 + 2*t1 = 1/3 , y = 2 − t1 = 7/3 , z = 1 + t1 = 2/3
Punkt R = (1/3,7/3,2/3)
Odległość PR
d
2 = (1 − 1/3)
2 + (2 − 7/3)
2 + (1 − 2/3)
2 = 4/9 + 1/9 + 1/9 = 6/9
d =
√6/3