wyznacz odleglosc punktu od prostej
cris: oblicz odleglosc punktu P od prostej l, jesli P(3,4) l:x+y=5
2 lut 18:44
gumiś: Zobacz tutaj na stronie wzór na odległość p-tu od prostej
i po krzyku!

Powodzenia!
2 lut 18:59
cris: ale ja go mam tylko nie umiem zastosowac. rozumiesz?
2 lut 19:19
gumiś:
Ooooo! to dopiero problem!

prosta : x +y - 5=0 tak ma byc do tego wzoru napisana Pamietaj o tym!
bo jest taka: Ax +By +C = 0 więc nasze A= 1 B= 1 C= -5
P( x
o, y
o) czyli x
o = 3 y
o = 4
I A*x
o +B*y
o +CI
teraz wzór d= ------------------------
√A2 +B2
I 1*3 +1*4 - 5I 2
czyli d= --------------------- = ----- usuwamy niewymierność!
√ 12 + 12 √2
2
√2 2
√2
czyli d= -------- * ------- = -------- =
√2
√2 √2 2
odp; odległość wynosi
√2 tyle zobacz jak ten wzór stosowałam
i
zapamiętaj
2 lut 19:47
cris: dzieki
2 lut 20:11
gumiś:
2 lut 20:12
cris: ta strona co jest zapamietaj nie dziala wiec nie wiem co tam jest
2 lut 20:12