równanie
eheh: Rozwiąż równanie 4sin²x − 2 = 0, podając rozwiązanie w stopniach, gdzie 0°<x<90°
1 lut 15:52
M4ciek:
4sin
2x − 2 = 0
(2sinx −
√2) * (2sinx +
√2) = 0
2sinx −
√2 = 0 v 2sinx +
√2 = 0
2sinx =
√2 v 2sinx = −
√2
| | √2 | | √2 | |
sinx = |
| v sinx = − |
| ⇒ sprzeczne |
| | 2 | | 2 | |
sinx = sin 45
o
x = 45
o
1 lut 16:24
eheh: A czemu sprzeczne? Dlaczego sinx nie może być −√2/2
1 lut 16:36
M4ciek: A widziales kiedys ujemy kat
1 lut 16:37
M4ciek: ujemny* ...
1 lut 16:37
Bogdan:
Ja widziałem kąt ujemny i myślę, że nie tylko ja
1 lut 16:38
M4ciek: No to prosze o poprawienie
1 lut 16:42
Bogdan:
Ja tylko zareagowałem na pytanie: "A widziałeś kiedyś ujemny kąt?".
Jakie pytanie − taka odpowiedź.
Należało inaczej sformułować pytanie do
eheh, np. tak: "a widziałeś kiedyś ujemny sinus
kąta ostrego?"
1 lut 17:03
eheh: Ale to nie kąt jest ujemny, tylko wartość jego sinusa...
1 lut 17:05
Bogdan:
| | √2 | |
Wartość sinusa kąta ostrego jest dodatnia i dlatego rozwiązanie sinx = − |
| jest |
| | 2 | |
sprzeczne z warunkami zadania.
1 lut 17:19
M4ciek: No tak .... racja
1 lut 17:21