oblicz pierwiastki wielomianu
aga: oblicz pierwiastki wielomianów
a)W(X)=x4−5x2+4
b)W(X)x4−2x3 −3x2+8x−4
c)W(X)=x4+4x3+3x2−4x−4
d)W(X)=x4−x3−6x2+4x+8
1 lut 15:50
s: x2 + 13x + 36
7 cze 22:32
Pepsi2092: a. Szukamy pierwiastków tego wielomianu spośród liczb −1,1,−2,2,−4,4,14,−14
W(−1)=1−5+4=0 liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
Jesli mamy pierwiastek to korzystamy z twierdzenia Bezouta (x−a)
Dzielimy wielomian w(x) przez (x+1)
(x4−5x2+4)/(x+1)=(x3−x2−4x+4)
− x4+x3
= −x3−5x2+4
−x3−x2
=−4x2+4
−4x2−4x
= 4x+4
4x+4
= =
zatem x4−5x2+4= (x3−x2−4x+4)(x+1)
rozkładamy wielomian x3−x2−4x+4 na czynniki, dzielac przez (x−1)
(x3−x2−4x+4)/(x−1)=(x2−4)
x3−x2
= = −4x+4
−4x+4
= =
Zatem wielomian: x3−x2−4x+4=(x2−4)(x−1)=(x−2)(x+2)(x−1)
to wielomian: x4−5x2+4=(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)
Zatem pierwiastkami tego wielomianu sa liczby: 2,−2,1,−1
Mozna było podstawić wszystkie te liczby co wypisałem na początku ale tak jest troche trudniej
ale idzie all powtórzyć i troszkę rozszerzyc wiadomości. pzdr
7 cze 23:41
Eta:
a) W(x)=x4 −5x2+4= x4 −x2 −4x2+4=x2(x2−1)−4(x2−1)=(x2−1)(x2−4)=(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
pierwiastkami są x= 1v x= −1 v x=2 v x= −2
2/ sposób x2= t, t≥0
t2−5t+4 Δ= 9 , √Δ=3
t= 4 lub t= 1 to: x2=4 lub x2= 1 => x=2 v x= −2 v x=1 v x= −1
7 cze 23:53