awdawdawdaw
awdwdawda: Wyznacz prostą równoległa i prostopadłą przechodzące przez punkt C (4,5). Prosta przechodzi
przez punkt A(−3,−5) B(−3,2)
Rozumiem wynik. Prostopadła y=5, równoległa x=4
Jednak to jakiego wzorru zostało to podstawione i policzone? W jaki sposób ?
1 lut 15:50
awdwdawda:
1 lut 15:56
awdwdawda:
1 lut 16:03
karolajn:
1 lut 16:46
karolajn:
1 lut 20:21
Bogdan:
Jeśli prosta przechodzi przez punkty A(x
1, y
1) i B(x
2, y
2), to:
1) dla x
1 ≠ x
2 obliczamy współczynnik kierunkowy
a z zależności:
| | y1 − y2 | | y2 − y1 | |
a = |
| względnie a = |
| |
| | x1 − x2 | | x2 − x1 | |
Prosta ma równanie: y = a(x − x
0) + y
0, gdzie x
0, y
0 to współrzędne punktu A lub B.
2) dla x
1 = x
2 i y
1 ≠ y
2 prosta jest równoległa do osi y i ma równanie: x = x
1
3) dla x
1 ≠ x
2 i y
1 = y
2 prosta jest równoległa do osi x i ma równanie: y = y
1.
1 lut 20:28
dero2005:

prosta przechodząca przez punkty A i B
(x
2−x
1)(y−y
1) = (y
2−y
1)(x−x
1)
(−3+3)(y+5) = (2+5)(x+3)
0(y+5) = 7(x+3)
0 = 7x+21
7x = −21
x = −3
równoległa przechodząca przez punkt C(4, 5)
x = 4
prostopadła
y = 5
1 lut 20:37
Gustlik: Dero, szczerze mówiąc, ja siędzę w matmie od bardzo dawna, ale chcąc korzystać z tego długiego
jak tasiemiec wzoru musiałbym go sobie albo za każdym razem wyprowadzać, albo za każdym razem
tracić czas na szukanie go w tablicach i jeszcze uważać, żeby nie podstawić błędnie
współrzędnych.
A przecież ten wzór wziął się z wzoru Bogdana:
Do tego wzór y=ax+b i nie potrzeba żadnych ciężko strawnych tasiemców z czterema nawiasami.
Zdecydowanie polecam metodę Bogdana.
3 lut 01:28