awdawdawdwd
karolajn: Dla jakich wartości parametru m(m∊R) układ równań z niewiadomymi xi y jest oznaczony,
nieoznaczony,spzeczny? W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
{2x−3y=6
{x−my=1
{2x+3y=3
{4x+my=2m
Rozumiem mniej więcej o co tu chodzi. Poprawnie wyliczam, kiedy jest sprzeczny i ile wynosi m,
jednak nie wiem jak policzyć kiedy jest oznaczony(wyniki). W odppowiedziach napisane jest, że
jest oznaczony dla pewnej pary liczb. Jak je wyliczyć ?
1 lut 15:42
awdwdawda:
1 lut 15:56
karolajn:
1 lut 16:04
karolajn:
1 lut 16:46
Godzio:
| | 3 | |
Wyznaczasz wyznacznik główny W = 2m − 3 ≠ 0 ⇒ m ≠ |
| |
| | 2 | |
| | Wx | | Wy | |
x = |
| y = |
| −− z tego wyliczysz te liczby |
| | W | | W | |
1 lut 16:50
Godzio: Poprawka
| | 3 | |
W = 2m + 3 ≠ 0 ⇒ m ≠ − |
| |
| | 2 | |
1 lut 16:50
karolajn: ale dlaczego mam liczyć z tego zworu x=wX/W. Co on oznacza ? Nie mieliśmy go jeszcze na
zajęciach.
1 lut 20:21
karolajn:
1 lut 21:51
karolajn:
1 lut 22:36