Jak to zrobić?????????
LUCEK: Jeśli do pewnej liczby dodamy 5% tej liczby i jeszcze 10% tej liczby to otrzymamy 69. Znajdź te
liczbe
1 lut 15:37
kachamacha: 10% tej liczby już powiększonej o 5% czy wyjsciowej?
1 lut 16:22
kachamacha: wychodzi 60 jeżeli jest 10% od liczby początkowej
1 lut 16:25
kachamacha: x+0,05x+0,1x=69
należy rozwiązać takie równanie
1 lut 16:25
LUCEK: jak

?/
1 lut 16:29
kachamacha: 1,15x=69
x=60
1 lut 16:31
LUCEK: A skąd się wzięło 1,15x

2 lut 20:37
LUCEK: A skąd się wzięło 1,15x

2 lut 20:38
kachamacha: 1+0,05+0,1=1,15
2 lut 20:39
LUCEK: Dzięki kachamacha
2 lut 20:44
kachamacha:
2 lut 20:45
LUCEK:
2 lut 20:48