...
oN: mam problema ..pomozcie
Dwie sciany prostopadloscianu to kwadraty o boku 2,5cm.objetośc tego jest rowna 26cm3
,oblicz pole powierzch tego prostopadloscianu .
2 lut 18:35
gumiś:
Co więcej napisane w tym zad. bo cos mi tu nie pasuje ? napisz to !
2 lut 20:21
oN: wiem już co wiec tam jest 26cm3
2 lut 20:22
oN: sorry,zle zapisalem
2 lut 20:23
oN: dobra napisze jeszcze raz
Dwie sciany prostopadloscianu to kwadraty o boku 2,5cm.Objetość tego prostopadlościanu
jest rowna 26cm3.oblicz pole powierzch tego prostopadloscianu .
2 lut 20:26
gumiś:
Jeżeli za te ściany uznamy podstawy to można to zad. rozwiazać !
Ale twgo nie napisałeś?
więc przy takim załozeniu to tak będzie
V = Pp* H Pp= a2 czyli Pp = 2,52 = 6,25 cm2
6,25 *H = 26 to H = 26/6,25 = 4,16 cm
Pc = 2Pp + 4*a*H = 13,5 + 4*2,5 * 4,16 = 13,5 + 41,6 = 55,1 cm2
2 lut 20:27
Lucy: Wzór na V=Pp*H, podziel objętosc przez 2,5(H=2,5), a otrzymasz pole podstawy
2 lut 20:27
Lucy: Potem Ppc=Pp*2+ 2,5*2,5, obliczysz Ppc-pole powierzchni całkowitej.
Tak bedzie, jesli te sciany nie są podstawami
2 lut 20:30
gumiś: Lucy! o czym Ty piszesz? bo nie wiem za bardzo?
2 lut 20:31
Lucy: Sorki, ale jeszcze dwie sciany trzeba dodac
2 lut 20:32
oN: ale skad 13,5
2 lut 20:32
oN: wiec co dobrze to czy nie
bo sie pogubilem
2 lut 20:33
gumiś:
a ile jest 2* 6,25 ? no 13,5
2 lut 20:35
Lucy: Wtedy brak danej, wiec bedzie jak napisał gumiś
2 lut 20:35
oN: ojej ...bo ja nie lapie sie z tymi znalami
dzieki
2 lut 20:37
gumiś: O to własnie Lucy chodzi! ,ze zadanie nie jest całkiem poprawnie sformułowane!
Więc napisałam,że przyjmujemy że te ściany to podstawy!
Masz więc rozwiązane ! a jak pytasz skad 13, 5?
no to Ci napisałam Pp=6,25 to 2*Pp = 2*6,25 = 13,5 ok?
2 lut 20:38