Zadanie z treścią
Pinezzka:
Śmigłowiec leciał z lotniska A do lotniska B zgodnie z kierunkiem wiatru przez 3 godziny 45
minut. Droga powrotna, pod wiatr, trwała 4 godziny. Szybkość wiatru w czasie przelotu była
| | km | |
równa 10 |
| . Oblicz szybkość właściwą śmigłowca oraz odległość między lotniskiem A i B. |
| | h | |
Odp:
s=1230 km
Byłabym wdzięczna jeśli ktoś pomógłby mi z rozwiązaniem tego zadania.
1 lut 15:15
Pinezzka: Ok, już mam rozwiązanie.
Jakby chciał ktoś kiedyś skorzystać
t1 =3h45min =3,75 h
t2 =4 h
v =10km/h
t1 =S/(v1 +v) , t2 =S/(v1 − v) stąd
S =t1*(v1+v) oraz S =t2*(v1−v)
Zatem mamy t1*v1 +t1*v = t2*v1 −t2*v
Podstawiamy dane
:
3,75 *v1 + 3,75*10 = 4*v1 − 4*10
4*v1 − 3,75*v1 = 37,5 + 40
0,25*v1 =77,5
v1 =77,5 : 0,25 = 310
v1 = 310 km/h
S =t1*(v1 +v) =3,75 *(310 +10) = 3,75 *320 = 1200
S = 1200 km, a nie 1230 km
Z drugiego wzoru wyjdzie to samo:
S =t2 *(v1 −v) =4*(310 −10) =4* 300 = 1200
Odp.Szybkość własna śmigłowca jest równa 310 km/ h.
Odległość miedzy lotniskami A i B wynosi 1200 km.
1 lut 16:01