wykaż, że ciąg jest arytmetyczny
Patrycja : Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny:
an=2n2+7n−152n+10
Wyznacz róznicę tego ciągu i oblicz jego 41 wyraz.
1 lut 15:12
Patrycja : an+1 − an= const = r
Czy jest inny sposób na to, bo rachunki wychodzą nieziemskie?
1 lut 15:13
Patrycja : Ok, mam.
2n2+7n−15 przy użyciu delty da się przedstawić jako 2(n+5)(n−32).
Teraz:
2n2+7n−152n+10=2(n+5)(n−32)2(n+5)=n−32
1 lut 15:21
Patrycja : an=n−32
an+1=(n+1)−32
an+1−an=(n+1)−32−(n−32)=1=r
Różnica tego ciągu wynosi 1.
Liczymy a1.
We wzorze na an wyraz n zastępujemy cyfrą 1.
Otrzymujemy:
a1=1−32=−12
1 lut 15:25
Patrycja : a41=41−32
a41=3912
1 lut 15:27