matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Marta:
W równoległoboku którego obwód jest równy 48 cm stosunek wysokości wynosi 3:5. Oblicz dł. boków tego równoległoboku.
1 lut 14:52
dero2005:
a*h
2
= b*h
1
a
h
1
3
=
=
b
h
2
5
2a + 2b = 48 a = 30 b = 18
1 lut 18:49