funkcja elementarna f(x) = |x|
matematyka: funkcja f(x) = |x|
jak wyznaczyć jej dziedzinę, monotoniczność i różnowartościowość wartości ujemne i
dodatnie
2 lut 18:31
ktoś:
1. x∈R bo ze wszystkiego da się zrobić moduł
2. f(x)=x jest rosnąca ale w (0,0) zmienia się znak z - na +
tam gdzie jest dodatnie się nie zmienia czyli dla <0:+∞) funkcja f(x) jest rosnąca,
a ram gdzie minus to się zmienia czyli dla (-∞;0) funkcja f(x) jest malejąca
3. funkcja nie jest różnowartościowa bo f(x)=f(-x)
4. to jest moduł więc nie ma wartości ujemnych a dodatnie są od 0 do +∞
2 lut 21:01