matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
eheh:
1
2
−2
2
+3
2
−4
2
+5
2
−6
2
+...+(2n−1)
2
−(2n)
2
1 lut 14:37
M:
3 kwi 06:00
:
...= − [ (2+1)(2−1)+(4+3)(4−3)+(6+5)(6−5)+....(2n+(2n−1))(2n−(2n−1))]=
(3+(4n−1))n
= − [ 3+7+11+...(4n−1)]= −
= −2n
2
−n
2
3 kwi 07:37