matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak rozwiązać tą całkę
Paweł:
mołby ktos rozwiązać to? ∫(
x
√
x
2
+1
−
√
x
3
lnx)dx
1 lut 14:23
jo:
x
= ∫
dx − ∫
√
x
3
lnx dx = ...
√
x
2
+1
Pierwszą całkę przez podstawienie t = x
2
+1 a druga przez części.
1 lut 15:30