matematykaszkolna.pl
kombinatoryka meg: Cześć. Czy mogłby mi ktoś wytłumaczyć niektóre zagadnienia z kombinatoryki? Gdyż muszę zrobić bardzo dużo zadań a umiem tylko 50% z nich.. Pewnych rzeczy kompletnie nie czaje..i chciałabym by mi ktoś wyjaśnił:(
1 lut 13:39
ICSP: Trudne są? Z kombinatoryki nie jestem dobry ale może w czymś pomogę.
1 lut 13:52
meg: jak dla mnie sa mega trudne. Np zadanie takie sprawia mi kłopot: W przedziale wagonu kolejowego sa ustawione naprzeciw siebie dwie ławki. Kazda ma 5 ponumerowanych miejsc. Do pzredziału weszło pięć osób. Trzy osoby usiadły na jednej ławce, pozostałe − na drugiej, naprzeciwko dwóch osób z pierwszej ławki. Ilu jest takich rozmieszczeń osób w przedziale? (powinno wyjśc 7200)\ nie mam pojecia jak to zreobic i wiele innych jeszcze trudnijeszych
1 lut 14:03
ICSP: yyy. Jak już mówiłem nie jestem dobry z kombinatoryki. Dla mnie też to jest za trudne.
1 lut 14:07
meg: Juz myslalam ze tylko ja tego nie rozumiem przeciez tego nie da sie zrobic na tzw 'chlopski rozum'
1 lut 14:08
ICSP: Może kolega będzie wiedział jak to zrobić to się go dzisiaj spytamemotka.
1 lut 14:18
meg: emotkaemotka Albo może takie umiesz: Ze zbioru A={−2,−1,0,1,2,3} losujemy dwa rayz po jednej liczbie (bez zwracania) i oznaczamy je w kolejnosci wyklosowania a oraz b. Nastepnie rozwazamy punkt P(a,b). ile jest takich par (a,b) dla ktorych punkt P lezy ponizej prostej o rownaniu 2x−y+2=0?emotka
1 lut 14:34