matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Ancymon:
Czy ktoś ma pomysł na taką całkę : ∫ctg
3
x dx
1 lut 13:37
AC:
http://pl.wikisource.org/wiki/Ca%C5%82ki_funkcji_trygonometrycznych#Ca.C5.82ki_funkcji_tryg._zawieraj.C4.85cych_cotangens
1 lut 14:01
Bogdan:
Podstawienie: cosx = t, cosdx = dt
cos
2
x * cosx
(1 − sin
2
x) cosxdx
1 − t
2
∫
dx = ∫
= ∫
dt = ...
sin
3
x
sin
3
x
t
3
1 lut 16:01
nati:
ctg2xdx
8 cze 05:53