Prawdopodobieństwo
Bartek: Prawdopodobieństwo że kierowca trafi na zielone światło na trzech kolejnych skrzyżowaniach na
pewnej ulicy wynosi odpowiednio 0,5; 0,9 oraz 0,6 Oblicz prawdopodobieństwo że na tym odcinku
drogi kierowca zatrzyma się dokładnie na dwóch skrzyżowaniach
1 lut 13:28
Eta:

Sygnalizatory świetlne na skrzyżowaniach działają niezależnie od siebie
skoro ma się ten kierowca zatrzymać na dokładnie dwu skrzyżowaniach
to musi trafić na dokładnie 2 światła czerwone
Mamy takie sytuacje
C
1 − C
2 − Z
3 lub C
1 − Z
2 − C
3 lub Z
1 − C
2 − C
3
P(Z
1)=0,5 , P(C
1)= 0,5
P(Z
2)= 0,9 , P(C
2)= 0,1
P(Z
3)= 0,6 , P(C
3)= 0,4
zdarzenie D −−−− kierowca zatrzyma się na dokładnie dwu skrzyżowaniach
to: P(D)= P(C
1)*P(C
2)*P(Z
3) + P(C
1)*P(Z
2)*P(C
3) + P(Z
1)*P(C
2)*P(C
3)
P(D)=.......... dokończ
1 lut 14:20
Bartek:

a mogłem zrobic to w ten sposob
1 lut 18:23
Bartek: | 5 | | 1 | | 6 | | 5 | | 9 | | 4 | | 5 | | 1 | | 4 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| |
| 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 30 | | 180 | | 20 | |
= |
| + |
| + |
| =0,23 i nie wiem czy to jest dobry wyniki |
| | 1000 | | 1000 | | 1000 | |
1 lut 18:58
Bartek: jak by mogl ktos to sprawdzic to z gory dziekuje bo mialem takie zadanie na klasowce i nie wiem
czy dobrze zrobilem czy ten wynik jest dobry
1 lut 19:12
Eta:
@
Bartek
przecież Twoje "gałązki" ...... oznaczają to samo, co mój zapis
"mamy sytuacje" C
1− C
2− Z
3 lub C
1− Z
2− C
3 lub Z
1− C
2− C
3
odp: poprawna 0, 23
wystarczyło wziąć kalkulator do ręki: 0,03+0,18+0,02= 0,23
1 lut 19:22
Bartek: dziekuje Ci bardzo Eta wlasnie tak zrobilem na klasowce ale nie wiedzialem czy oby napewno
dobrze zrobilem

moze bd 5 z klasowki

jeszcze raz wielkie dzieki
1 lut 19:27
Eta:
1 lut 19:28
Bartek: a mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie jesli mozna
1 lut 19:31
Bartek: P(A'∩B) czemu to jest rowna?
1 lut 19:42
Eta:

P(A
'∩ B)= P{B \ A) = P(B) − P(A ∩ B)
1 lut 19:59
Bartek: oo tez dobrze zrobilem to zadanie dziekuje bardzo

jestem z siebie dumny haha
1 lut 20:08
Eta:
Gratulacje i tak trzymaj
1 lut 20:12