matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz objętość ostrosłupa
Roxi:
Każda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1 lut 13:04
Eta:
"każda ściana ma pole równe 8" wniosek: to i pole podstawy też równe jest 8 P
p
=a
2
=> a
2
=8 => a=
√
8
=
2
√
2
pole ściany bocznej:
a*h
b
P
b
=
= 8
2
to: h
b
= ........... = 4
√
2
z tw. Pitagorasa wyznacz długość H ostrosłupa H
2
= h
b
2
− (
a
2
)
2
H=........ =
√
30
V=......... dokończ obliczenia
1 lut 13:48
xd:
essa
22 kwi 11:20