matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
iwusia2105:
Powierzchnia boczna stożka po rozcięciu wzdłuż tworzącej i ułożeniu na płaszczyźnie jest półkolem o promieniu 6. Oblicz kąt α między tworzącą l a wysokością h tego stożka. proszę o szczegółowe rozwiązanie
1 lut 12:59
Eta:
R=l= 6 r −−− dł. promienia podstawy stożka 2πr=
1
2
*2πR => 2r= R=>
r=3
r
sinα=
6
sinα=........ α=........ dokończ obliczenia
1 lut 14:35
iwusia2105:
dziękuję Ci bardzo
2 lut 10:47