Wyznacz wszystkie wartości parametru m
wx99: Proszę o sprawdzenie zadania, nie posiadam niestety odpowiedzi do niego, ale jakby ktoś mógł
zerknąć

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których układ równań ma dokładnie 1 rozwiązanie:
| ⎧ | x2 + y2 − 2x − 4y = 0 | |
| ⎩ | y = x + m |
|
x
2 + y
2 − 2x − 4y = 0
x(x−2) + y(y−4) = 0
Z tego wynika pewna koniunkcja alternatyw:
( x=0 ⋁ x=2 ) ⋀ ( y=0 ⋁ y=4 )
Rozpisałem to jakby na 4 możliwe przypadki
Z czego wynika, że:
Dla m=0 spełniony P1
Dla m=2 spełniony P3,P4
Dla m=−4 spełniony P2.
Ale w poleceniu jest "ma mieć dokładnie 1 rozwiązanie". Czyli to będzie alternatywa tych 3
kolejnych m''ów ?
Dzięki z góry za pomoc.