trygonometria
czekolada:
ktos pomoze ?
ja to rozpisalam jako
1 lut 12:54
kachamacha: tak nie wolno
1 lut 12:58
kachamacha: ctgx8(ctgx8−1)=0
1 lut 12:59
kachamacha: więc ctgx8=0 lub ctgx8−1=0
1 lut 13:00
kachamacha: jakies są ograniczenia co do dziedziny?
1 lut 13:00
czekolada: dziedzina to l.rzeczywiste gdzie k∊C
1 lut 13:03
kachamacha: x8=π2+2kπ
1 lut 13:04
kachamacha: czyli x=4π+16kπ
1 lut 13:05
kachamacha: a drugie:
ctgx8=1
x8=π4+kπ
1 lut 13:07
kachamacha: błąd


! okres to kπ ( przy pierwszym rozwiązaniu) więc końcowe pierwsze rozwiązanie musi
wygladac : x=4π+8π
1 lut 13:08
kachamacha: i drugie dalej rozwiązuję:
x=2π+8kπ
zatem
x1=4π+8kπ lub
x2=2π+8kπ
1 lut 13:09
czekolada: czemu x/8=π/2 ?
wlasnie chodzi mi o to jak mozna to obliczyc, bo w ctg przynajmniej dla mnie jest trudniej

a
to pierwszy taki przypadek ktory robie
1 lut 13:10
1 lut 13:13
czekolada: wlasnie nie tak latwo, ale ja tylko tego nie widze

juz lepiej opanowalam wykres sin i
cos..ale tg i ctg nadal czarna magia
1 lut 13:25