funkcja
astral: Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkty A i B gdzie A = (1;6) i B=(−3,−2). Rozwiąż
rónanie : a) |f(2x)|=4 b) f[f(x)]=2x+10
1 lut 12:29
kachamacha: nalezy najpierw odszukać równanie prostej
1 lut 12:31
1 lut 12:31
kachamacha: wychodzi y=2x+4
1 lut 12:33
kachamacha: |f(2x)|=|2*2x+4|=|4x+4|
|4x+4|=4 to należy rozwiązać
1 lut 12:37
kachamacha:
4x+4=4 lub 4x+4=−4
4x=0 lub 4x=−8
x=0 lub x=−2
1 lut 12:38
kachamacha: i drugie:
f(2x+4)=2(2x+4)+4=4x+8+4=4x+12
i rozwiązujemy równanie 4x+12=2x+10
2x=−2
x=−1
1 lut 12:40
astral: dzieki
1 lut 13:00
kachamacha:
1 lut 13:00