Rownanie stycznej
Martyna: Napisz rownanie stycznej do wykresu funkcji w podnym punkcie
f(x) = 2x3+x2−x+3 x0=1
1 lut 12:12
think: jaki jest wzór na styczną?
1 lut 12:15
kachamacha:
y−yo=f'(x0)(x−x0)
1 lut 12:17
baton:
y0 = 2 + 1 − 1 + 3 = 5, P(1, 5)
f'(x) = 6x2 + 2x − 1, f'(1) = 6 + 2 − 1 = 7
styczna y = ax + b, 5 = 7*1 + b, b = −2
y = 7x − 2
1 lut 12:17
think: kachamacha, ja znam wzór... i pytałam Martynę, to ona ma go znać. Ludzie podpowiadajcie im a
nie wyręczajcie, bo w ten sposób to niestety, ale się nie nauczą!
1 lut 12:19
kachamacha: i nie znają i nie umieją szukać
1 lut 12:20