matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby
iwusia2105:
uzasadnij że liczba a, taka że a=3
n
+ 3
n+1
+ 3
n+2
, jest podzielna przez 13
1 lut 11:59
think:
a = 3
n
+ 3
n + 1
+ 3
n + 2
= 3
n
+ 3*3
n
+ 3
2
*3
n
= 3
n
(.....)
1 lut 12:02
iwusia2105:
dziękuję Ci bardzo
1 lut 12:19